Könyvtár részlegei

Könyvtár részlegei

Felnőtt könyvtár

A felnőtt könyvtár a Rákóczi-vár első emeletén található. Bútorzata egyedi, konkrétan ide tervezett polcrendszerből áll.

A polcok egy ellipszis alakú emelvényen találhatóak: külső oldalán vannak elhelyezve a kölcsönözhető szép- és szakirodalom, belső oldalán a kézikönyvek, színművek, versek, idegen nyelvű könyvek és a referensz állomány. Külön polcot kaptak a bestsellerek, romantikus regények és a fantasztikus irodalom. A felnőtt részleg kb. 30 ezer kötettel várja olvasóit.

Előterében helyezkedik el a kandallóval díszített Folyóirat-olvasó, közel 80 féle folyóirattal. Az olvasókat számítógépes katalógus segíti az eligazodásban.
Itt került elhelyezésre a főként pályázatok által bővülő Európai Uniós Különgyűjtemény és az Euforródrót.
Image

Gyermekkönyvtár

A gyermek- és ifjúsági rész a második emeleten helyezkedik el.

A gyermekkönyvtár állománya kb. 8 ezer kötet könyv és közel 10 féle folyóirat. Az állománygyarapítás fő szempontja az életkori sajátosságok figyelembevétele. Említésre méltó a kézikönyvtára, mely a mindennapos tájékoztatáson kívül kiváló kutatásra szolgáló anyag.

A részleg bútorzata ugyancsak egyedi. A könyvek színcsíkok alapján vannak rendezve, nyolc tematikus csoportba osztva. Előterében könyvtári és foglalkoztató órák megtartására alkalmas rész helyezkedik el.
Image

Médiatár

A zeneműtár és audiovizuális információs eszköztár szintén az első emeleten helyezkedik el. DVD, videokazetta, CD és CD-ROM állománya folyamatosan bővül, igen jelentős a hanglemez és kottaállománya is. Állományába tartozik még egy jelentős számú diafilmgyűjtemény.
Image

Helyismereti részleg

A Helyismereti részleg Szerencs és vonzáskörzetének irodalmát gyűjti, könyvek és újságcikkek formájában. Ezen kívül állományába tartozik a szőlő- és borkultúráról szóló irodalom, a Rákóczi családról kiadott dokumentumok, Bocskaival és Kossuth Lajossal kapcsolatos művek. A szerencsi Képviselő testületi Jegyzőkönyveket az érdeklődők e részlegben találják meg.

Itt van lehetőség számítógép és Internet használatára 7 db számítógépen, melyek a TIOP-1.2.3-08/1-2008-0023 jelű pályázatnak köszönhetően használ a közönség.

Image

Dedikált könyvek gyűjteménye, és régi könyvek tára

A harmadik szinten helyezkedik el a Dedikált Könyvek Gyűjteménye, ez a kevésbé használt, de értékes állomány. A részleg 1992-ben alakult, ekkor vetődött fel az a gondolat, hogy érdemes volna különválogatni ezeket a dokumentumokat. Kortárs írók és költők szerencsi látogatásai alkalmával a könyvtár állományában lévő könyveiket dedikáltattuk, így emelve a példányok értékét.

A Régi Könyvek Tára 1945 előtt megjelent könyvek gyűjtésével foglalkozik. Szintén egy értékes állományrészt sikerült különválogatni a könyvtár dokumentumaiból.

Mottó

"Szeretek olvasni, mert olyankor megszűnik körülöttem a világ: feltölt, kikapcsol, elvarázsol, tanít!"

 

Nyitvatartás

  • Hétfő: Zárva
  • Kedd - Péntek: 08:00-17:00
  • Szombat: 08:00-12:00
  • Vasárnap: Zárva

 

Kapcsolat

  • Cím: 3900 Szerencs, Huszárvár u. 11.
  • Telefon: +36 47/362-254
  • E-mail: szerencs.konyvtar@gmail.com

 

Virtuális túra Szerencsen